Congrestival Sociaal & Gezond 2018


VIDEO IMPRESSIE         FOTO IMPRESSIE       SFEERVERSLAG (hieronder)   INHOUDELIJK VERSLAG

In de nazomer van 2018 verzamelden zich opnieuw pioniers, wetenschappers en ondernemers uit het medische en sociale domein op uitnodiging van acht grote organisaties in Utrecht. Samen vormen zij voor de tweede keer de kenners en kennissen van het Congrestival Sociaal & Gezond. Een serieus congres en een bruisend festival werd hen beloofd. De Metaal Kathedraal in Utrecht bleek inderdaad een inspirerende omgeving om met elkaar in gesprek te gaan en te leren van elkaar.

De rode draad van deze editie was: Hoe creëren we een sterke basis in onze buurten voor een vitale samenwerking tussen sociaal en gezond? Eerder was deze vraag op de sociale media en op fora kenbaar gemaakt. Om het motto ‘Iedereen is de hoofdgast’ kracht bij te zetten, werden alle aanwezigen tijdens de hele dag uitgedaagd om lastige kwesties in te brengen en naar oplossingen te zoeken. Benieuwd naar het verslag hierover? Maak een profiel aan op https://www.1sociaaldomein.nl en kijk op de tijdlijn (‘draag bij’).

De locatie en de gasten brachten in het Hemelrijck, de Herberg en de Muziekkapel van deze bijzondere locatie duidelijk beste in elkaar naar boven. Ze waren de dag binnengestapt door de grote rode boog van Socialrun, helemaal in de stemming  gebracht door de uitnodigingsdans van PRA Muziektheater en leerden elkaar beter kennen door het speeddaten met het SteekjeLos-spel. En dat werkt.

Bij het Congrestival draait het juist om de bijdrage van iedere bezoeker en die komt het best uit de verf in korte, informele contacten die vaak heel waardevol zijn. De muzikale dagvoorzitter Femke Mostert en artistiek leider Martin van de Lustgraaf legden de spelregels uit. “Iedereen is de hoofdgast en draagt bij. Je hecht aan je vrijheid: dus ga en sta waar je wil en haak op elk moment aan. Je hoeft niet van te voren in te tekenen.” En: “Je  aandacht is beperkt: dus vandaag geen lange spreekbeurten, maar 34 korte, inspirerende sessies en korte colleges zodat er meer tijd overblijft voor boeiende onderlinge contacten. Dat is de kracht van het Congrestival. We zijn hartsvrienden en vriendinnen voor tenminste één dag. Wil je iemand spreken? Laat het onze koppelaars weten. Zij gaan voor je op zoek.”

Warmgedraaid tijdens de opening met dans en ontmoeting snelden de bezoekers zich naar een mini-workshop van een praktijk naar keuze, op telkens weer een andere bijzondere plek. Zo was er in het Theaterlab een sessie van ANWB automaatje, over vrijwilligers die minder mobiele plaatsgenoten helpen. In het Hemelrijck was aandacht voor het project Goed bezig!, dat als doel heeft bij mensen met een lagere sociaaleconomische status de zelfredzaamheid, gezonde leefstijl en participatie te verhogen.

Tijdens de lunch kwam het Catching Cultures Orchestra in actie met muziek door ex-vluchtelingen, kon men bijscholen bij de mini-colleges die gegeven werden door experts en topsprekers uit het domein. Machteld Huber sprak over het concept ‘Positieve Gezondheid’, Eric Steegers stelde dat de postcode van je geboorteadres bepalend kan zijn voor je gezondheid, en Nicole Kort – arts, doof, blind én hardrenner – demonstreerde wat zij doet als ambassadeur voor Uniek Sporten Groningen.

In de middag vonden ook de Hackethons plaats: hier kon men samen elkaars ‘wicked problems’ oplossen: taaie kwesties. “De wil om elkaar te helpen was ontzettend hoog”, werd er na afloop meegedeeld. Ook de vragen die op het online platform waren gesteld, lieten precies zien waar mensen in de praktijk mee worstelen. Er is nog veel werk te verzetten, maar met elkaar kan dat!

Na de lunch ging het festivalprogramma verder met de mini-workshops en sessies, met daarin duidelijk meer ruimte oog voor ontspanning in de vorm van yoga, een massage, of blinde liefde voor salsa-les. Vanuit diverse creatieve en culturele perspectieven werd de insteek naar het sociale gezocht: vanuit de Dôme klonk de muziek van Leiderschapstraining in ‘the Groove’, waar door middel van live gespeelde verhalen de weg van de groef naar the Groove werd geïllustreerd.

Als slotspreker van de dag gaf Jan Terlouw een mini-college. Hij sprak over de kracht van elk  verhaal en deelde met ons wat zijn recente uitspraak over het touwtje uit de brievenbus duidelijk had gemaakt: De problemen waar wij als samenleving voor staan lossen wij niet op als wij elkaar niet meer gaan vertrouwen. Terlouw legde het verband tussen het geven van vertrouwen, en het geven van vrijheid en verantwoordelijkheid. Het dragen van verantwoordelijkheid, het hebben van plichten, zorgt ervoor dat iemand erbij hoort, onderdeel is van de gemeenschap. Dit sociale contact maakt weer dat iemand ook gezonder is. “Ik ben er zo van overtuigd dat mensen gezonder zijn, gelukkiger zijn, een beter mens zijn, als je dingen samen doet.” Een week later zal hij in MAX commentaar geven op de Troonrede, met daarin de zinsnede: Leven we in Nederland wel voldoende met elkaar en niet te veel naast elkaar? Terug naar Utrecht.

Terlouw zong graag mee met het eindlied dat Femke Mostert, muzikale dagvoorzitter, tijdens de dag in elkaar had gezet. Het refrein op de wijze van ‘In ‘t kleine café aan de haven’ galmde lekker door de kathedraal: ‘Stop discussiëren en start met creëren. Congrestival zorgt voor vruchtbare grond.’ Na afloop spraken vele bezoekers nog even met hem verder. Nog een groet en dan huiswaarts. Naar meer gezond en naar meer sociaal? Wij hopen van harte.

Het geheim van het Congrestival? De informele toevallige ontmoetingen tussen huisarts, buurtsportcoach, sociaal werker, vrijwilliger en ervaringsdeskundige. Samen sterk met een goed verhaal over gezond en sociaal.

Bekijk de volledige foto-impressie. Later volgt ook een video-impressie van het Congrestival.

Het Congrestival Sociaal & Gezond 2018 werd georganiseerd door Movisie, Alles is Gezondheid, FNO zorg voor Kansen, Gezond in… (Pharos en Platform31) en de NFACTORY en kwam tot stand met medewerking van Sociaal Werk Nederland en de RIVM. Het Congrestival is een kruising tussen een inhoudelijk congres en een vrolijk en verbindend festival, waar de verbinding werd gezocht tussen de gezondheidszorg en het sociaal werk door middel van spraakmakende initiatieven en praktijken.